Ekşiyen ayran, ateş üzerinde bir müddet karıştırılarak iyice ısıtılır. Ateşten indirdikten sonra içerisine taze ve soğutulmuş bir miktar daha ayran katılır . Elde edilen karışım tuzlanarak keseler içerisinde soğumaya bırakılır. İçerisindeki acımtırak su süzülüp , bir yoğurt kıvamını aldığında kimi yörelerde plastik kaplara, kimi yörelerde de küplere konularak saklanır . Bu işlemle elde edilen yoğurda peskutan denir
Fotoğraf "Çetin Ceviz" tarafından gönderildi. 24.03.2025
Kısa URL: https://ml.md/lc182786
Gönderme Tarihi: 28.Nis.2025
81 defa indirildi / yazdırıldı
Meliha Akben
Peskütan çorbası genellikle bahar aylarında yapılır. Sivas'a özgü bir yemektir. Hem süt hem de yoğurt ile de yapılabilir.
Süt yayık makinesine konulur ve yayılır.
Üzerinde oluşan yağlar alınır ve tekrardan yayılır. Yapılan işlem bittikten sonra tencereye alınır ve kesilmemesi için devamlı karıştırılarak koyu kıvam haline gelmesi sağlanır.
Peskütanın miktarına bağlı olarak un eklenir. Daha sonra soğuk suya tencere oturtulur ve tekrardan karıştırma işlemi uygulanarak soğumasını sağlanır.
Ürün soğuduktan sonra bez torbaları ile süzülür. Süzülen peskütan kullanıma hazır hale gelmiştir ve kalın kaya tuzu eklenerek koruma altına alınır.
Soğuk havalarda sıcak ve lezzetli bir çorba isteğinde peskütan çorbası yapılır. Peskütan çorbası yapımında yarma (buğday), yeşil mercimek ve parça et kullanılır.