|
|
Mineraller |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc171709
Gönderme Tarihi: 27.Nis.2023
240 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kalsiyum
Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, fındık, narenciye ve bazı balıklarda bulunur.
Yararları: Kemik ve dişlerin oluşumunu ve sağlıklı kalmasını, kanın pıhtılaşmasını, kasların kasılmasını sağlar. Sinir iletişimlerini gerçekleştirir.
Eksikliği: Büyüme geriliği, kemik yumuşaması, raşitizm.
Fosfor
Süt ürünleri, sakatatlar, et ve kurubaklagillerde bulunur.
Yararları: Kemik ve diş yapısını oluşturur.
Eksikliği: Halsizlik ve kalsiyum kaybı.
Sodyum
Tuz, füme etler, süt ve süt ürünleri.
Yararları : Vücudun suyunu dengeler, sinir iletişimlerini ve kasların kasılmalarını sağlar, kalbin normal atış ritmini korur.
Eksikliği : Kramplar, iştahsızlık, uyumsuzluk.
Potasyum
Et, süt, sebze, meyveler ve işlem görmemiş huhubatta bulunur.
Yaraları: Kasların çalışması, sinir uyarımı, vücudun su dengesinin sağlanması.
Eksikliği: Kramplar, kaslarda yorgunluk.
Magnezyum
Soya fasulyesi, fındık, süt, balık, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllarda bulunur.
Yararları: Kemik ve dişlerin gelişimini ve sağlıklı kalmalarını, sinir iletişimlerini ve kasların kasılmalarını, enerji oluşumunu sağlar.
Eksikliği: Büyüme geriliği, davranış bozukluğu, sinir ve kas çalışmasında bozukluk.
Demir
Yumurta sarısı, et, balık, ciğer, yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, fındık ve dalakta bulunur.
Yararları: Hemoglobin yapımı, metabolizmanın uyarılmasına yarıyan enzimlerin yapılmasını sağlar.
Eksikliği: Kansızlık, oksijen kullanımında yetersizlik.
Çinko
Deniz ürünleri, et, karaciğer, fındık, süt ve yumurtada bulunur.
Yararları: Büyümenin ve cinsel gelişimin normal olmasını, yaraların iyileşmesini sağlar.
Eksikliği: Büyüme geriliği, iştahsızlık, eklemlerde şişme.
Sebzelerin faydalı hale getirebilmek için;
Fazla suyun içerisinde uzun süre pişen sebzeler şekil değişikliğine uğrarlar. Renklerinin canlılığı gidecektir. Bunu önlemek istiyorsanız az su ile kısa zamanda pişirmelisiniz. Ayrıca bazı sebzeler daha keskin bazıları ise daha hafif kokulu olur.
Orta derecede tatlı olan sebzelerin tadını korumak için az su ile pişirmelisiniz. Yada pişirme süresini azaltın. Keskin tadı olan sert sebzeleri ise doğrayarak yada tencerenin kapağını açık bırakarak pişirin. Sebzelerin vitamin ve mineral kaybına uğramasını istemiyorsanız fazla bekletmeden hemen tüketilmesi gerekir.
Sebzelerdeki vitamin kaybını önlemek için;
Satın aldığınız sebzelerin köklerini kestikten sonra, yıkayın sonra doğrayın önce doğranıp sonra yıkanan sebzelerin içinde sıvı kaybı meydana gelir.ve tazeliğini yitirir.
Temizleyip doğradığınız sebzeleri bekletmeden pişireceğiniz yemeğin içerisine ilave edin. Bekletilen sebzelerde C vitamini kaybı olur. Pişirme esnasında yetecek kadar su koyun canlı renkli sebzeler yakalamak isterseniz buz yöntemi ile şoklamanız gerekmektedir. Sebzeleri pişirirken renklerini korumak istiyorsanız asla soda eklemeyin. Çünkü C vitamini başta olmak üzere bir çok vitamin kaybı meydana gelir Tüketeceğiniz kadar pişirin. Pişmiş sebze yemeği ne kadar çok bekletilirse vitamin kaybında o kadar çok olur Hazırladığınız salataların renklerini korumak istiyorsanız limon yada sirkeyi servis yapacağınız zaman koyun Kök ve yaprakları birlikte yenilen sebzeler pişirilirken önce kökleri ince doğranıp tencereye konulmalı, yaprakları ise daha sonra ilave edilmeli Satın alırken taze olmalarına dikkat edin Sebzeler çok sıkı sarılmadan paketlerde, buzdolabının sebzelik bölümünde, ön haşlama ve buz ile şoklama işlemi sonrasında uzun süre olmamak koşulu ile derin dondurucu da saklanmalıdır. sebzelerinizi pişirirken içlerine biraz limon, portakal ya da greyfurt suyu eklemenizde fayda var. Bu yöntemi eski yıllardan beri damak tadımıza göre kullanırız. Limon, portakal, greyfurt c vitamini besinlerin içindeki k vitamini harekete geçirerek kolay emilmesini sağlamaktadır.
|
Mineraller |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc98924
Gönderme Tarihi: 11.Haz.2014
1,796 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Çeşitli hayvansal ve bitkisel dokularda değişik oranlarda mineraller bulunur. Bu dokular yüksek sıcaklıktaki fırında 6500 C kadar ısıtılırsa organik öğeler yanıp karbondioksit ve su oluşturur, geriye kalan beyaz öğe mineraldir. Buna kül denir.
Çeşitli yiyeceklerin kül içeriği değişiktir. Bazı besinlerin kül değeri diğerlerinden daha yüksek veya daha düşük olabilir. Saflaştırılmış yiyeceklerde örneğin şeker, yağ ve nişastada mineral yoktur.
İnsan vücut ağırlığının % 4-6 kadarını mineraller oluşturur. İnsan vücudundaki mineral çeşidinin 30 üzerinde olduğu ve deniz suyundaki tuzlarla vücuttakiler arasında benzerlik bulunduğu görülmüştür.
Minerallerin Önemi:
Minerallerin her birinin vücut çalışmasında ayrı ve birbiriyle ilişkili görevleri vardır.
Kemik ve dişlerin normal büyümesi, asit baz dengesinin korunması, vücut sıvılarının dengelenmesi, sinir sistemi, kasların ve organların düzenli çalışması, enzimlerin etkinliği ve bazı maddelerin sentezi gibi değişik yaşamsal olaylarda mineraller önemli rol oynar.
|
Mineraller |
|
özgülarıca
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.10.2007
Mesajlar: 135 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc18525
Gönderme Tarihi: 19.Ekm.2007
1,889 defa indirildi / yazdırıldı
|
İnsan vücudu % 5 nisbetinde minerallerden oluşmaktadır. Fakat bu % 5 insan vücudunun temel yapı taşlarıdır. Bu yapı taşlarının yüklendiği ağır vazifeleri ifa edebilmeleri için her gün belli miktarda alınmaları şarttır. Kemikler mineralsiz nasıl inşâ edilebilir? Onlar olmasa metabolizma nasıl gerçekleşir? Onlar olmadan kan basıncı ayarlanabilir mi? Bol miktarda sebze ve meyve yiyerek mineral ihtiyacımızı giderebiliriz.
|
|
Mineraller Tarifleri Besinlerin Değerleri
|
|