|
|
Lıklıkı Köfte (Şanlıurfa) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc67307
Gönderme Tarihi: 26.Ağu.2011
2,273 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kg. iç yağı
Yarım kg. kara et
4 soğan
4 bardak bulgur
2 kaşık urfa isotu
karabiber
Tuz
Soğanlar ve kıyma çekilmiş yağ tavada kavrulur. İçine isot,karabiber ve tuz atılır.soğumaya alınır. Hafif donmaya başlayınca küçük yuvalaklar halide dizilir. Kara et çekilir,bulgurisot ve tuzla yoğrulur. Köfteden birer parça alınıp içi oyulur, içine önceden hazırlanmış yağ toplarından konulur. 7 bardak su tencerede tuzla kaynatılır.İçine köfteler atılarak haşlanır. Sıcak servis yapılır yoksa yağ donar ve lezzetsiz olur.
Not:Lıklıkı köfte diğer köftelerden biraz kalın yapılır aksi takdirde kırılıp yağları akar. İsminin lılıkı köfte olması sıcak sıcak sallandığında içinde eriyen yağın çıkardığı sestir.
|
Lıklıkı Köfte (Şanlıurfa) |
|
Nur Ata
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.07.2017
Mesajlar: 22 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc126883
Gönderme Tarihi: 19.Tem.2017
2,160 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Çiğ köftelik bulgur - 100 gr.
Dövülmüş karaet - 50 gr.
Kuru soğan-100 gr.
Karışık baharat - 5 gr.
Pulbiber - 5 gr.
Tuz - 3 gr.
Harcı için:
iç yağı - 100 gr.
Kurusoğan - 100 gr.
Tuz - 3 gr.
Baharat - 3 gr.
Pulbiber - 5gr.
Genişçe bir tepsiye boşaltılan iç yağının üzerine kaynayan su eklenip çiğ köfte gibi yoğrulur. Biraz yoğrulduktan sonra üzerine soğuk su eklenerek dondurulur. Kirli suları boşalttıktan sonra üzerine tekrar kaynar su dökülür, tekrar yoğrulur ve üstüne tekrar soğuk su konur. Bu işlem, içyağı kar gibi beyaz oluncaya kadar tekrarlanır. İçyağı macun haline gelince ince ince doğranmış kurusoğan, tuz ve baharat, pul biber eklenerek iyice yoğrulur. Yarım ceviz büyüklüğünde parçalara ayırılıroval şekil verilerekyuvarlanır. Çiğköftelikbulguryoğurma işlemi yapılabilecek genişçe birtepsiye boşaltılır. Kuru soğan dörde bölünerek bulgurun üzerine eklenir. Tuz, baharat ve pul biber, dövülmüş kara et ilave edilerek içli köfte gibi yoğrulur. Köftesi kıvama gelince içindeki soğanlar ayıklanıp atılır. Köfteden birer mandalina büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde yuvarlanır, işaret parmağıyla ortasına çukuraçılır. Ortası çukurlaştırılmış köftelerin içine önceden hazırlanan harçkonularakağızları kapatılırve iyice yuvarlanır. Büyük birtencerede kaynayan tuzlu suda haşlanır. Sıcak olarak servis edilen bu köfte, sallandığında lıklık sesini çıkardığı için bu adı almıştır.
|
Lıklıkı Köfte (Şanlıurfa) |
|
sultan hatun
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.03.2014
Mesajlar: 30 Şehir: Diyarbakır |
Kısa URL: https://ml.md/lc130198
Gönderme Tarihi: 03.Arl.2017
1,461 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
10 çay bardağı çiğ köftelik bulgur
750 gr dövülmüş kara et
1 adet büyük boy soğan
1 tatlı kaşığı karışık baharat
1 su bardağı pul biber
2 tatlı kaşığı tuz
Harcı:
1 kg kıyma halinde iç yağı
½ kg kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz
2 çay kaşığı baharat
2 yemek kaşığı pul biber
On bardak çiğ köftelik bulgur ve bir adet kuru soğan ayıklandıktan sonra dörde bölünerek tepsiye konulur. Yeteri kadar tuz, birtatlı kaşığı baharat ve bir su bardağı pul biber 750 gr. dövülmüş kara et ilave edilerek iyice içli köfte gibi yoğrulur. Köftesi kıvama gelince içindeki dörde bölünmüş soğanlar ayıklanıp atılır, köfteden birer mandalina büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içine yuvarlanır ve işaret parmağıyla oval şekilde oyulur. Hazırlanan harç çözülünce, oyulmuş köftelerin içine konularak ağızları kapatılır, iyice yuvarlanır. Büyük bir tencerede kaynayan ve içine bir yemek kaşığı tuz atılan suda haşlanır, servis tabağına alınarak anında sıcak olarak yenilir.
Hazırlanışı
İç yağı bir tepsiye boşaltılır, üzerine kaynayan su çekilip yumuşayınca iki elle çiğ köfte gibi yoğrulur. Biraz yoğrulduktan sonra üzerine soğuk su çekilerek dondurulur. Kirli suları boşalttıktan sonra üzerine tekrar kaynar su dökülür, tekrar yoğrulur ve üstüne tekrar soğuk su konur. Bu işlem, içyağı kar gibi beyaz oluncaya kadar tekrarlanır ve sonunda içyağı macun haline gelir. Kuru soğan temizlenerek çok ince kıyılır. Kararınca tuz iki çay kaşığı baharat, iki yemek kaşığı pul biber, hepsi bir araya getirilerek içyağıyla iyice yoğrulur. Yarım ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılarak oval şekil verilerek yuvarlanır, tepsiye konularak dondurulur.
Not: Birecik civarında benzeri şırşırlı köfte; Arap etkisi altındaki bölgelerde ızgarada pişirilen şekli, Kûbbü'lmüşviyye'dir. Lıklıkı adının, sıcakken sallandığında kulağa gelen lık lık sesinden kaynaklandığı sanılmaktadır.
|
Lıklıkı (Şanlıurfa) |
|
gezdirici
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.01.2019
Mesajlar: 21 Şehir: Tunus |
Kısa URL: https://ml.md/lc139582
Gönderme Tarihi: 05.Oca.2019
600 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 kg içyağı
1/2 kg kuru soğan
Tuz
150 gr isot
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 kg köftelik bulgur
400 gr dövülmüş kara et
1 çay bardağı un
İçi için, içyağı kıyma gibi çektirilir (veya incecik kıyılır); bir tencereye 2-3 litre su konularak içine atılır ve eriyinceye kadar kaynatılır. Şyice eridikten sonra, bir kenara konularak soğumaya bırakılır. Tencere soğuduğunda, içyağı donmuş halde suyun üzerinde kalır. Tortu, parça et ve yabancı maddeler suyun altına iner. Şçyağı suyun üzerinden alınır. Bu yıkama işlemi iki-üç kez yapılır. Yabancı maddelerin tamamen ayrışıp saf içyağı kaldığı kanaatine varılınca bir kaba alınır. Yıkanmış ve tamamen temizlenmiş içyağı tekrar bir kaba alınır. Ayrı bir kapta, ince kıyılmış soğanın üzerine 2 çorba kaşığı tuz serpilerek iyice yoğrulur. Bu yoğurma işleminden sonra üzerine su ilave edilerek yıkanır ve tel süzgeçten geçirerek süzülür. Soğanı yıkama işlemi tekrarlanır. Acılığı ve tuzu tamamen giderilmiş olan soğan içyağının üzerine konulur. 50 gr isot, karabiber, salça ve 2 çay kaşığı tuz da eklenerek içyağı ile soğan yoğrulur. Bu karışım ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar haline getirilir ve soğuk bir yerde bekletilir.
Köftenin hazırlığı için, bir tepsinin içine köftelik bulgur, kara et, 100 gr isot, 2 tatlı kaşığı tuz ve 1 su bardağı su koyularak içli köftenin köftesi gibi yoğrulur (hatta içli köfteden daha da iyi yoğrulması gerekir). Bulgur suyunu çekip kurudukça üzerine azar azar su serpiştirilerek hamurlaşmadan yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Üzerine un koyarak tamamen karışıncaya kadar tekrar yoğrulur. Yoğurma işlemi bittikten sonra harçtan, cevizden biraz daha büyük bir parça alınarak parmakla içi oyulur. Haşlandığında iç yağının dışarı sızmaması için çok ince oyulmaması gerekir. Böylece oyulan köftelerin içine soğuk yerde muhafaza edilen içlerden biri konularak içli köftede olduğu gibi ağzı kapatılır ve yumurta şekli verilerek oval yapılır. Bir tencereye 7 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz atılarak kaynatılır. Kaynayan suyun içine hazır olan köftelerden tencereye sığacak kadarı atılır, haşlanır. Haşlanırken, içyağının suyun üstüne çıkması haşlamanın tamam olduğunu gösterir. Bu zaman yaklaşık 5 dakikadır. Haşlanan köfteler çıkarılarak sıcak servis yapılır.
Not: Bu yemeğe lıklıkılı köfte, lıklıkı köftesı veya kısaca lıklıkı denir. Lıklıkı soğuyunca içi donacağından ağza sıvaşır ve yenilmez. Bu bakımdan ağzın dayanabileceği kadar sıcak yenilmelidir. Yenilirken, içi erimiş olduğundan dökülmemesi için dik tutulmalıdır. Yumurta biçiminde olan lıklıkının bir ucundan biraz dişlenerek bir kapak açılır. Kafaya dikilerek bu kapaktan yağı içilir, köftesi de beraber yenilir. Biraz köftesinden alınarak biraz yağı içilebilir ancak üste dökülmemeli ve köfte dağılıp yağı etrafı berbat etmemelidir. Görüldüğü gibi lıklıkının yapılışı gibi yemesi de ezva'lı bir iştir. Onun için lıklıkı, misafi rlere yapılan bir yemek değil, aile içinde samimi bir ortamda yenilen bir yemektir.
|
|
Lıklıkı Köfte (Şanlıurfa) Tarifleri Köfteler
|
|