Kısa URL: https://ml.md/lc67314
Gönderme Tarihi: 26.Ağu.2011
2,939 defa indirildi / yazdırıldı
Kırmızı Urfa isotu
Tuz
Zeytinyağı
Sapları ve tohumları temizlenen ve ikiye bölünen isotlar şeffaf naylon torbaların içine konur. Güneşe serilir üzerine tuzlu su dökülür. Gündüzleri terde kalan isotların geceleri hava almaları ve küflenmemeleri için üzeri açılır ve sürekli kontrol edilir. Rengi kararan ve kuruyan isotlar tokmakla dövülerek toz haline getirilir. Lezzetli olması için üzerine zeytinyağı dökülür ve saklanır.
Kısa URL: https://ml.md/lc113239
Gönderme Tarihi: 06.Arl.2015
1,556 defa indirildi / yazdırıldı
Isot Yeşil ve kırmızıbiberin genel adıdır. Kuru İsot, kırmızıbiberin kurutulup dövüldükten sonra içersine azar azar zeytinyağı katılarak küçük pullar halinde elde edilen bir mamulüdür. Başta çiğ köfte olmak üzere yöresel yemeklerin çoğunda kullanılır. Vitaminlerce zengin, iştah açıcı bir biber mahsulüdür. ŞPB rumuzu ile patenti alınmış bulunan Şanlıurfa Pul Biberi Yurt içinde kullanılmakta, Avrupa ve Amerikaya ihraç edilmektedir. Biber de bulunan Capcaisin maddesi tıbbın birçok alanında analjezik olarak kullanıldığından Urfa biberi sağlıklı beslenme açısından da önem arzetmektedir.
Kısa URL: https://ml.md/lc130349
Gönderme Tarihi: 10.Arl.2017
704 defa indirildi / yazdırıldı
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
100 kg kırmızı isot
Zeytinyağı
Tuz
Kırmızı isotlar yıkanıp temizlendikten sonra uzunlamasına ikiye bölünerek tohumları çıkartılır. Bol güneş alan bir yüzeyde yaygılar üzerine serilir. Bir iki gün sonunda suyunu çekince naylon torbalara yayılarak konulur güneşe bırakılır. Sık sık ters/yüz edilip kuruduğunda üzerine tuzlu ılık su serpilerek karartılır. Kararan isotlar naylon torbadan çıkartılıp tekrar yaygıların üzerine serilir. Kurutulduktan sonra dibekte üzerine birkaç damla zeytinyağı damlatılmak suretiyle dövülür, pul haline getirilir. İnce gözlü halburda elenerek tepsiye alınan isot azıcık tuz karıştırılarak bir süre güneşte bekletilir, sonra cam kavanozlarda saklanır.
Not: Isı-ot sözcüğünden türemiştir ve Urfa ağzında her türlü bibere verilen genel addır. Her Urfalı, yaz sonu ve sonbahar başında 'isot çıkartmak' telaşına düşer. Pul biberin Urfa'daki adı kuru isot'tur. Ortalama bir Urfa evinin yıllık tüketimi, 200 kg. kırmızı isotun kurutulmasından elde edilecek 18 kg. civarındaki kuru isottur