Kısa URL: https://ml.md/lc119605
Gönderme Tarihi: 13.Eyl.2016
2,013 defa indirildi / yazdırıldı
Oğuz M. Yorgancıoğlu
Toplanan girdamalar kuru ve istenmeyen parçalarından ayıklanır. İyice yıkanır ve buruşmaya bırakılır. İki-üç gün bekletilir. Yeterince buruşunca kaynayan su içine atılıp iki dakika sonra çıkarılır ve süzülmeye bırakılır. İyice süzülünce kavanozlara yerleştirilip üzerini örtecek kadar sirke dökülür. Girdamaya tuz konmaz. Çünkü bünyesinde yeterince tuz vardır. On beş gün içinde yenecek kıvama gelir. Güzel bir kokusu ve nefis bir tadı olan girdama çok yaygın olmadığı için her yörede bilinmez. Baf ve Karpazda bilinir. Nadide bir besindir. Üzerine karayağ dökülerek yenir.
Not: Turşusu yapılan yabani bitki Girdama diğer bitkiler gibi ovalarda değil deniz kenarlarında yetişir. Kaktüsü andıran bir görünüşü vardır. Eklemleri, birbirine bağlı şeritler gibidir. Her şerit 25-30 cm.ye kadar uzayabilir.
Deniz kenarlarında yetişen bir bitkidir. Bitki toplanır. Sonra su ile iyice yıkanıp tuzundan arındırılıp tepsermesi için bir yere yayılır. İyice tepserdikten (kuruduktan) sonra cam kavanoz içerisine konur ve üzerine de sirke dökülüp kavanoz kapatılr. Sonra da turşu olur.