|
|
Elma Sirkesi |
|
ahmet abi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.07.2015
Mesajlar: 70 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc110320
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2015
2,097 defa indirildi / yazdırıldı
|
TKDK Elazığ İl Kordinatörlüğü
Elma Sirkesi yapımı için en uygun elma türü şeker oranı yüksek kış elmalarıdır. Değişik çeşitlerin bir araya getirilerek kullanılması da sirkeye ayrı bir lezzet katar. Sirke yapımında kaçınılması gereken elma türleriyse ham ve ekşi olanlardır. Sirke yapımında dikkat edilecek en önemli konuysa hijyendir.
Elmalar yıkandıktan sonra, kullanılacak malzeme ve kavanozlar sıcak suyla iyice yıkanmalıdır. Elmalar küçük parçalara ayrıldıktan sonra preslenerek veya katı meyve sıkacağından geçirilerek suları çıkarılır. Meyve suyundaki şeker fermantasyona uğrayarak önce alkole, sonra ise asetik bakterilerinin yaptığı fermantasyonla asetik asite, yani sirkeye dönüşür.
Sirke yapımında iki faktör çok önemlidir; bakterilerin verimli çalışmasını sağlayacak sıcaklık ve oksijen (havalanma). Havayla teması arttırmak için mümkün olduğunca geniş ağızlı ve sığ bir kavanoz seçilir. Meyve suyu, üstte boşluk kalacak şekilde kavanoza doldurulduktan sonra, meyve sineğinin geçemeyeceği, fakat havalanmanın sağlanabileceği temiz bir bez/tülbentle kavanozun ağzı kapatılır. Günde bir kez karıştırarak havalanmayı sağlamak sirkeleşmeyi hızlandırır. Sirkeleşme için ılık ( 15-25 C ) bir ortam tercih edilir ve kavanozlar güneş ışığından uzak, loş bir yerde saklanır. Kullanılacak kaplar cam veya ahşap olmalıdır, metal kap tavsiye edilmez. Yapım sırasında sirkeleşmeyi hızlandırmak için daha önce yapılan doğal elma sirkesi katılabilir.
Sirke, seçilen elma türü ve koşullara göre üç- altı hafta içinde oluşur. Sirke kokusu alınmaya başlandığından itibaren, her gün tadarak istenilen tat ve asit derecesi (yüzde 4-8 asit oranı) elde edilene kadar işleme devam edilir. Elde edilen sirke fermantasyonun devamını engellemek için birkaç kat tülbentten, kahve filtresi vb. filtrelerden veya süzme yoğurt kesesinden geçirilerek iyice süzülür. Böylece meyve kalıntılarından arındırılır. Hava almasına ışığı almayan bir yerde saklanır.
Ne kadar süzersek süzelim, ev koşullarında doğal elma sirkelerinde fermantasyon tam olarak durdurulamaz; şişede, anne ismi verilen yumuşak kaygan yapısıyla deniz anasını andıran düz bir tabaka oluşur. Bu tabaka bakterilerin atıklarından oluşur ve sirke kullanılacağı zaman atılır. Doğal sirkeler rafine olanlara göre daha bulanıktır. Fakat pastörize veya damıtılarak üretilen rafine elma sirkeleri, yüksek sıcaklıklardan ötürü, enzimler, mineral maddeler, iz elementler, vitaminler, pektin, malik ve tartarik asitler açısından fakirleşir, bir kısmını tamamen yitirir.
|
Elma Sirkesi |
|
lezzet sektörü
Aşçıbaşı
Kayıt: 29.03.2018
Mesajlar: 24 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc133016
Gönderme Tarihi: 30.Mar.2018
895 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 büyük elma
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 litre su
Elmayı 6-7 parçaya bölüyoruz ve 1 litrelik kavanoza koyuyoruz.
Daha sonra tuz şeker ve su ilave edip kavanozun kapağını sıkı sıkı kapatıp 10 gün karanlık ortamda bekletiyoruz.
Daha sonra elma parçalarını kavanozdan alıp suyunu temiz bir kavanoza süzüp buzdolabına kaldırıp istediğimiz zaman kullanıyoruz.
|
Ev Yapımı Elma Sirkesi |
|
sarı fadime
Aşçıbaşı
Kayıt: 29.05.2019
Mesajlar: 24 Şehir: Trabzon |
Kısa URL: https://ml.md/lc143120
Gönderme Tarihi: 30.May.2019
800 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet cam kavanoz
3-4 adet elma
6 adet nohut
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay bardağı sirke
Yeteri kadar içme suyu
Elmaları iyice yıkadıktan sonra kabukları ve çekirdekleriyle birlikte dörde ya da altıya bölüp kavanoza yerleştirin. Üzerine tuz, şeker, sirke ve nohutları ekleyin. Kavanozu ağzına kadar oda sıcaklığındaki içme suyu ile doldurun ve hava almayacak şekilde kapağını kapatın. Arada sırada sallayarak 2-3 ay arası karanlık ve serin bir yerde bekletin. Açtıktan sonra ince bir süzgeçle süzün. Meyve tortularının kalmaması için saklayacağınız şişeye ya da kavanoza koyarken çok ince bir tülbentten geçirin. Hazırladığınız sirkeyi serin bir ortamda saklayın.
|
Elma Sirkesi |
|
sultan sadık
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.04.2016
Mesajlar: 36 Şehir: İzmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc136540
Gönderme Tarihi: 28.Ağu.2018
686 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 kg. elma
1 yemek kaşığı elma sirkesi
Kaynamış soğutulmuş su
1 çimdik tuz
1 fincan tozşeker
Elmalar yıkandıktan sonra, kullanılacak malzeme ve kapları da sıcak su ile iyice yıkanmalıdır. Elmaları küçük parçalara ayrırdıktan sonra presleyin, veya katı meyve sıkacağından geçirin, sularını çıkartın (veya yalnız parçacıklar halinde) bir kap'a yerleştirin.
3 kg elma için, 3 lt. kaynamış ve soğumuş su kullanın. İsterseniz malzemeleri daha az kullanıp, suyunu arttırabilirsiniz, ama elma ve su eşit olursa, daha iyi netice alırsınız. Maya olsun diye, bir fincan tozşeker ve 1 çimdik kaya tuzu ekleyin.
Bakterilerin verimli çalışmasını sağlayacak sıcaklık ve oksijen (havalanma) önemlidir. Havayla teması arttırmak için, mümkün olduğunca geniş ağızlı ve sığ bir kavanoz seçin. Meyve suyunu, üstte boşluk kalacak şekilde kavanoza doldurun, meyve sineğinin geçemeyeceği ve havalanmanın sağlanabileceği temiz bir bez/tülbentle kavanozun ağzını kapatın. Zaman zaman bir kez karıştırarak, havalanmayı sağlamak, sirkeleşmeyi hızlandırır.
Sirkeleşme için ılık (15-25 C) bir ortam tercih edin. Sirke küpünü güneş ışığından uzak, loş bir yerde saklayın. Meyve suyundaki şeker, fermantasyona uğrayarak, önce alkole, sonra asetik bakterilerinin yaptığı fermantasyonla, asetik asite, yani sirkeye dönüşür. Yapım sırasında sirkeleşmeyi hızlandırmak için, daha önce yapılan doğal elma sirkesi eklenebilir.
Sirke, seçilen elma türü ve koşullara göre üç ile altı hafta içinde oluşur. Sirke kokusu alınmaya başlandığından itibaren, her gün tadarak, istenilen tat ve asit derecesi (yüzde 4-8 asit oranı) elde edilene kadar işleme devam edilir. Elde edilen sirke fermantasyonun devamını engellemek için birkaç kat tülbent'ten, kahve filtresi vb. filtrelerden veya süzme yoğurt kesesinden geçirilerek, iyice süzülür. Böylece meyve kalıntılarından arındırılır. Hava almasına olanak vermeyen ince uzun şişelere, tam dolacak şekilde aktarıldıktan sonra serin, loş, güneş ışığı almayan bir yerde saklanır.
Ne kadar süzülürse süzülsün, ev koşullarında fermantasyon tam olarak durdurulamaz. Şişede şifai özelliklerinin göstergesi olan yumuşak kaygan yapısıyla deniz anasını andıran düz bir tabaka oluşur. Bu tabaka bakterilerin atıklarından oluşur ve sirke kullanılacağı zaman atılır.
Doğal sirkeler, rafine olanlara göre daha bulanıktır. Fakat pastörize, veya damıtılarak üretilen (rafine) elma sirkeleri, yüksek sıcaklıklara maruz kaldığından, şifai özellikler kazandıran enzimler, mineraller, vitaminler, pektin, malik ve tartarik asitler açısından fakirleşir, bir kısmı tamamen yok olur.
Not: Yalnız dış kabuk ve çekirdek kısımlarından elma sirkesi yapılabilir. Yani para verip aldığınız meyveyi tüketip, kalan kısımlarını sirke için kullanabilirsiniz. Ancak elinizde bol miktarda elma var ise, elmaları ufak ufak doğrayarak da kullanabilirsiniz. Sirke yapımı için en uygun elma türü, şeker oranı yüksek kış elmalarıdır. Değişik çeşitlerin bir araya getirilerek kullanılması da, sirkeye ayrı bir lezzet katar. Sirke yapımında kaçınılması gereken elma türleri ise, ham ve ekşi olanlardır. Kullanılacak kaplar, cam veya ahşap olmalıdır. Örneğin pazardan aldığınız ucuz plastik kaplar da iş görebilir, ancak sağlık açısından cam veya ahşap malzeme daha iyidir.
|
Elma Sirkesi |
|
masa üstü
Aşçıbaşı
Kayıt: 03.03.2020
Mesajlar: 26 Şehir: Diyarbakır |
Kısa URL: https://ml.md/lc149055
Gönderme Tarihi: 08.Mar.2020
502 defa indirildi / yazdırıldı
|
8-9 adet doğal elma
2 litre temiz su
2 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tuz (kaya tuzu olursa daha iyi olur)
2 litrelik kavanoz veya bir kap
Elmaların sap ve çekirdeklerini ayıklayın ve güzelce doğrayarak temiz bir kap içerisine bırakınız. Üzerini hafif olarak geçecek kadar su ekleyin, diğer malzemeleri kavanozun içine koyun. Kap üzerine bir tülbent örtün. İlk günlerde her gün ve ileriki haftalarda ise haftada bir defa karıştırınız. İlk haftanın bitmesinin ardından kavanozun ardında küçük sirke sinekleri görmeye başlayacaksınız. Bu normal bir durumdur. Sirkenin oluşması için en az 2 ay beklemeniz gerekecektir. Sirke hazır hale geldiğinde içerisinde bir tabaka mantar küfü oluşabilir. Bu da yine normal bir durumdur.
|
Elma Sirkesi |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc156717
Gönderme Tarihi: 18.Mar.2021
413 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 kg elma
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı sirke mayası
1 tatlı kaşığı tuz ve su
Elmalar iyice yıkanır sap ve çekirdekleri çıkarılmadan dört parçaya bölünür.
5 litre kapasiteli bir cam kavanoza elmalar yerleştirilir.
1 yemek kaşığı sirke mayası (2 çay bardağı sirke de olabilir) konulur ve bir su bardağı şeker ve tuz ilave edilerek; kavanozun yarısına kadar su doldurularak üzerine bir tülbent bağlanır ve kapak üzerine konur sıkıştırılmaz.
Bu durumda 3 ay bekletilir ve süre bitiminde elma sirkesi süzülerek kalan posa atılır.
Tekrar aynı kavanoza doldurularak kapağı tülbentin üzerine sıkıca kapatılır ve bir daha 3 ay bekletilir.
Süre sonunda elma sirkesi hazırdır.
|
Elma Sirkesi |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163475
Gönderme Tarihi: 06.Mar.2022
330 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kilo büyük boy kırmızı elma (organik elma)
4,5 litre içme suyu
6 yemek kaşığı bal
Elmalarınızı güzelce yıkayın. Yıkadığınız elmaların küçük küçük doğrayın. Çekirdekli kısımlarını çıkartın.
Önceden temizlenmiş ve içi kuru büyük boy cam bir kavanoza elma dilimlerini yerleştirin.
Elma dilimlerinin üzerine içme suyunu ekleyin. Üst kısmında bir parça boşluk kalmasına dikkat edin. Her kavanoza 2 yemek kaşığı kadar kıvamlı bir bal katıp tahta kaşık yardımıyla karıştırın.
Kavanozun üzerini hava alan pamuklu bir tülbentle kapatıp iple ya da lastikle sıkarak sabitleyin.
Güneş görmeyen ve karanlık bir ortamda yaklaşık 1,5 ay kadar bekletin. İlk zamanlarda gün aşırı, daha sonraki günlerde haftada bir kez tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Elmalar dibe çökene kadar karıştırma işlemine bu aralıklarla devam edin.
Zaman içinde kavanozun üst kısmına çıkan elma dilimlerinin çürümeye başladığını, çevrede sirke sineklerinin oluşmaya başladığını ve sirke koktuğunu göreceksiniz.
Tüm bu belirtiler oluşup sirke fermente olmaya başladığında sirkeyi süzüp elma posalarını atın.
Süzdüğünüz sirkeyi yeniden cam kavanoza alıp kalan bal ve tuzu ekledikten sonra karıştırın. Kapağı kapalı şekilde, serin bir yerde saklayın.
Sirke kavanozu üzerinde sirke anası denilen beyaz şeffaf bir yuvarlak oluşmaya başlayıp keskin bir koku geldiği zaman sirkeniz kullanıma hazır demektir. Sirke anasını içerisinde metal değdirmeden çıkarıp sirkenizi süzdürüp kullanabilirsiniz.
Not: Elma sirkesi yapılışı sırasında elmaların kabuklarını soymadan kullanmayı tercih edin. Mümkün olduğunca doğal ve ilaçsız yetiştirilmiş elmalar kullanmaya özen gösterin. Darbesiz ve sulu elmalar kullandığınız zaman elma sirkesi mayalanmasının zamanından önce oluşmanın engellemiş olursunuz. Kavanoza koyduğunuz elma dilimleri, kavanozun yarısını doldurmalı. Mayalanma sürecinde 15-25 derece arasında ılık bir ortam seçilmesi halinde bozulmadan uzun süre bekletilen elma sirkesi, bir o kadar keskin ve etkili olur. Hazır durumda olan ev yapımı elma sirkesi üzerinde oluşan sirke anasını alıp bir sonraki sirke yapımında maya olarak kullanabilirsiniz. Sirke güneş ışığından uzak bir yerde saklanmalıdır. Sirke oluşumunu engellediği için elma sirkesi yapılışında klorlu su yerine doğal su kullanılmalıdır. Hazır olan sirkeyi, tülbentten geçirdikten sonra kullanabilirsiniz, renginin çok fazla berrak olmaması sizi yanıltmasın.
|
Elma Sirkesi |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc173694
Gönderme Tarihi: 14.Ağu.2023
271 defa indirildi / yazdırıldı
|
Canan Karatay
Organik 2 kilo elma
2 kaşık çiçek balı
Kavanoz (Kullanılacak ürünlerin cam olmasına özen gösterin)
Elmaları güzelce yıkadıktan sonra içindeki çekirdekleri çıkararak 4 veya 5 parçaya bölün.
Kabuklarını soymadan kavanozun içine doldurup kapak seviyesine kadar su ile doldurun, içerisine bir 2 kaşık bal ilave edin ve karıştırın. Bal olarak çiçek balı tercih edin kestane veya kekik balları kuvvetli bileşenlere sahip oldukları için sirke içindeki iyi bakterileri yok edecektir.
Hazırladığınız bu karışımı bir tülbent ile kapatın, oda sıcaklığı 20 derecenin altına düşmeyecek şekilde 2 ay boyunca bekletin.
Kavanozun bulunduğu ortamda oda parfümü, çamaşır deterjanı gibi kimyasallar kullanılmaması gerekiyor.
2 ay sonunda ise sirke kendi anasını oluşturacaktır, oluşan bu sirke anası cam bir kase içerisine alınarak suyu süzülür ardından hazırlanan sirke suyu ve ana aynı kavanoza koyularak 3 ay daha aynı ortamda bekletilecek.
|
Elma Sirkesi |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 1596 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc179735
Gönderme Tarihi: 03.Ekm.2024
150 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
1 kg organik elma (diğer meyveler de kullanılabilir)
1 litre su (içme suyu)
2 yemek kaşığı bal veya şeker (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı tuz
Cam kavanoz
İnce tülbent veya bez
Lastik bant veya ip
Sirke yapımında en çok kullanılan meyve elmadır, ancak armut, üzüm, ayva gibi meyvelerle de sirke yapabilirsiniz. Öncelikle elmalarınızı iyice yıkayın ve küp küp doğrayın. Çekirdeklerini çıkarmanıza gerek yok; hatta kabuklarıyla birlikte kullanmak daha fazla aroma verir.
Doğradığınız elmaları cam bir kavanoza yerleştirin. Elmalar kavanozun yarısını dolduracak kadar olmalı. Üzerine 1 litre içme suyu ekleyin. Eğer tatlı bir sirke elde etmek istiyorsanız, bu aşamada 2 yemek kaşığı bal veya şeker ekleyebilirsiniz. Tuz da ekleyerek karışımı hafifçe karıştırın.
Kavanozun ağzını ince bir tülbent veya temiz bir bezle örtün ve lastik bant veya ip ile sabitleyin. Bu, karışımın hava almasını sağlayacak, ancak içine toz veya böcek girmesini önleyecektir. Kavanozu direkt güneş ışığından uzak, karanlık ve oda sıcaklığında bir yerde saklayın.
Sirke karışımını her gün tahta bir kaşıkla karıştırın. Bu, fermentasyon sürecini hızlandırır ve sirkenin daha dengeli bir şekilde olgunlaşmasını sağlar. Karışım 2-3 hafta boyunca bu şekilde bekletilir. Bu süreçte meyveler dibe çökecek ve sirke suyu üzerlerine çıkacaktır.
Yaklaşık 3 hafta sonra sirkenin üzerinde beyazımsı bir tabaka (sirke anası) oluşabilir. Bu, fermentasyonun iyi gittiğinin bir işaretidir. 3 haftanın sonunda sirkeyi süzün ve başka bir temiz kavanoza aktarın. Eğer sirkenizin tadı hala çok keskin değilse, 2-4 hafta daha bekletebilirsiniz.
Sirkenizi süzdükten sonra tekrar kavanoza doldurun ve ağzını kapatın. Sirkeniz olgunlaştıkça tadı daha da güzelleşecektir. Ev yapımı sirkelerin tadı mağazadan aldığınız sirkelerden daha yumuşak ve doğaldır. Sirkenizi serin ve karanlık bir yerde saklayarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
|
Elma Sirkesi |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 1596 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc179730
Gönderme Tarihi: 03.Ekm.2024
53 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 kilo sert ve sulu köy elması (Ekşimsi ve doğal olmalı)
3-4 yemek kaşığı bal
Cam kavanoz
Elmaları iyice yıkayın ve kurulayın. Katı meyve sıkacağı ile sıkarak suyunu çıkarın. Elma suyunu cam bir kavanoza alarak(Kavanozun üst kısmında bir karış kadar taşma payı bırakın) içerisine bal ilave edin ve iyice karıştırın.
Daha sonra kavanozun ağzı hava alacak şekilde üzerine tülbent bir bez örtüp kenarlarından bağlayın(sinek, toz girmemesi için) Güneş alan bir pencere varsa cam kenarına yoksa ılık ve loş bir ortama koyun.
İlk haftalarda 2-3 günde bir kavanozun ağzını açıp tahta bir kaşıkla karıştırın ve tekrar tülbentle kapatın.
4-6 hafta kadar zaman geçince sirkenin üzerinde denizanası şeklinde bir maya ve kavanozun ağız kısmında da sirke bakterileri dediğimiz minik kurtçuklar oluşur. Bu, sirke fermantasyonunun başladığının işaretidir.
Sirkeyi 8-10 hafta sonra temiz bir tülbent bezden süzün.
Süzdükten sonra, şişelere boşaltın ve şişelerin ağzını hava almayacak şekilde, sıkıca kapatarak, serin bir yerde muhafaza edin.
|
|
Elma Sirkesi Tarifleri Dondurulma Tarifleri
|
|