2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
1 çay bardağı su
Malzeme ile yumuşak olmayan bir hamur hazırlanır. Hamur, iyice yoğrularak özleştirilir. Üzerine nemli bez örtülür. 10-15 dakika dinlendirilir. Çünkü dinlenmeyen hamur açılmaz.
Hamur iki parçaya ayrılır, 2-3 milimetre kalınlığında açılır. Temiz bir örtünün üzerine serilerek ara ara alt üst edilerek kuruması sağlanır. Hamur yaprakları şeritler
halinde kesilerek araları unlanır ve üst üste konur.
Yapraklar halindeki hamuru iyi kesen bir bıçak ile önce yarım santim kalınlıkta ve çubuk şeklinde, daha sonra da çubuk şeklindeki hamurlar kare şeklinde kesilir ve kurutulur.
Bez torbalarda muhafaza edilir. Bu hamura, yöresel kulak çorbası denilir ve özel ziyafet ve bayram zamanlarında yapılır. Bu hamur mercimekli çorba, hamurlu çorba, pirinçli hamur çorbası ve yayla çorbalarında kullanılır.
Not: Aynı hamurdan, aile büyükleri (Babaanne, anneanne gibi.) oturduğu yerde eline bir parça alır. Kucağına temiz bez serer veya tepsinin içine, bu hamuru iki parmağı arasında önce inceltip sonra yuvarlayarak arpa şehriyesi halinde döker. Buna ev şahresi denir. Ya da sokaktan bu işlemi makine ile yapıp şehriye döken ve satan şahreciler geçer. Satıcı: "Şahreci geldi, şahreciii!" diye bağırır. Bunu duyan ev hanımları sıra almak için dışarı çıkarlar, kendilerine verilen gün ve saatte hamur hazırlanır, beklenir. Makinenin döktüğü şehriyeler de kurutulur ve saklanır. Gerek el ile gerek makine ile dökülen şehriye, hazır paketlerdeki şehriyeler gibidir ama tat ve lezzet bakımından evde yapılanlar bir başkadır.
|