Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Balıkları Pişirme Metodları


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Balık Nasıl Pişirilir

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc174941
Gönderme Tarihi: 06.Kas.2023
273 defa indirildi / yazdırıldı




Balık sezonunun açılmasıyla balık pişirme yöntemleri de araştırılmaya başlandı. Balık türüne göre balık pişirme yöntemleri de değişiyor. Bazıları hamsiyi kızartma seviyor, bazıları somonu fırında seviyor. Peki, balık nasıl pişirilir? Kızartma, fırınlama, ızgara, buğulama ve güveç olmak üzere 5 balık pişirme yöntemi vardır. Lezzet olayı elbette damak zevkine göre değişir. Fakat uzmanlar faydası için ızgara ve buğulama yöntemini öneriyor. Küçük balıklar ızgara yapıldığında ziyan olabiliyor ya da çok dikkat etmek gerekiyor. İşte Omega-3 ü barından balık pişirme yöntemleri...

KIZARTMA: Kızartma genelde herkesin en çok tercih ettiği yöntemlerden biridir. Birçok balıkta kızartma tekniğini uygulayabilirsiniz. Ancak kızartırken yağ iyice ısınmalıdır, çünkü yağ çok sıcak olmazsa balıklar yağ çeker. Bu da lezzeti etkiler.
FIRINLAMA: Palamut, çipura, karagöz, istavrit ve levrek gibi büyük balıklar için fırınlama uygun olan yöntemdir. Fırınlamadan önce balıkları zeytinyağı, limon, soğan ve baharatlarla marine ederseniz balığın lezzeti daha da artacaktır.
IZGARA: Artık elektrikli ızgaralar sayesinde evde balık ızgara da çok tercih edilen bir pişirme yöntemi hâline geldi. Özellikle yağlı balıklar için ızgara yöntemini tercih edebilirsiniz. Uskumru, palamut, izmarit, hamsi ve barbun bunlardan birkaçıdır.
BUĞULAMA: Buharda pişirme de denilen bu yöntem balıkların suyla temas etmeden pişirilmesidir. Sağlık açısından da uzmanların önerdiği bir pişirme tekniği olan buğulama diyet yapanların da tercihidir. Çipura, hamsi, iskorpit, kalkan, kefal ve lüfer buğulama tekniği ile pişirebileceğiniz balıklardır.
GÜVEÇ VEYA TEPSİDE PİŞİRME: Bu pişirme tekniği genelde kuşbaşı gibi doğranabilen balıklar için kullanılıyor. Bu balıkları şişe geçirerek de yapabilirsiniz. Örneğin; somon, dil gibi balıkları deneyebilirsiniz.



Balıkları Pişirme Yöntemleri

tiryaki
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 28.05.2008
Mesajlar: 45
Şehir: Yenimahalle-Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc24129
Gönderme Tarihi: 28.May.2008
41,794 defa indirildi / yazdırıldı




Haşlama:
Kılçıksız, iri kemikli, beyaz etli balıklar ayıklandıktan sonra, bütün olarak, ya da fileto ve dilimler halinde, yayvan kapaklı bir tencerede (tercihen içi ızgaralı özel balık tenceresinde pişirilir. Bu sırada içine tad-landırıcı sebzeler, (soğan* havuç, kereviz) kokulu otlar, (kereviz yaprakları, maydanoz, kekik dalları) tane karabiber, tuz, limon suyu, sirkelerdan herhangi bir çeşit ve zeytinyağı karışımıyla, tarifelerinde belirtildiği ölçüde su konulmalıdır.
Balıklar, sözü edilen malzemeyle 15-20 dakika kadar kaynatıldıktan sonra ateş hafifletilerek pişirme ortamına alınmalıdır. Balık, çok çabuk piştiğinden, bu süre içinde suyu, istenilen lezzeti ve hoş kokuyu almış olur. Ancak, hiçbir zaman, fokur fokur kaynatıl-mamalıdır. Fazla kaynama balık etlerinin lif lif erimesine neden olur. Ateşi iyi ayarlayıp, kaynamayı göz göz olabilecek biçimde tutmalıdır. Genellikle balıklar, haşlama yönteminde 12-15 dakika arasında pişer.
Haşlama suyunu gelişigüzel ölçüde tutmak, besin kaybına neden ölür. Dipte kalan bu su, ya ince bir süzgeçten geçirilip dağıtım sırasında balıkların üzerine gezdirmeli, ya da sos yapımında kullanılmalıdır. Balık soğuk ye-nilecekse, tamamen soğuyuncaya kadar kabında tutulmalıdır.

Buğulama:
Kendi suyu ve buharıyla çok sıkı kapanmış tencerelerde ve hafif ateş üzerinde yapılan pişirme yöntemidir. Bu işlem için uygun olan ızgaralı balık tenceresidir. Pişirme süresinde tencere kapağı hiç açılmama-lıdır. Haşlama ile pişirilen bütün balıklar buğuda da pişirilebilir. Tatlandırıcı karışıma ek olarak, fındık büyüklüğünde kahvaltılık tereyağı balıkların üzerine konursa daha lezzetli ve kokulu olur.Pişirme süresi 16-20 dakika arasında değişir. Buğulama, özellikle hastalar ve çocuklar için sindirimi kolay ve besin kaybı az olduğundan en iyi yöntem olarak kabul edilmiştir. Fileto balıklar, yumuşak etli beyaz balıklar (lüfer, mercan, kırlangıç, levrek, kefal, barbunya, tekir, dil, pisi, kalkan) biraz tereyağı, kabuğu soyulmuş limon, bir küçük defne yaprağı serpiştirilerek, hafifçe tuzlanıp tencerenin kapağı sıkıca kapatılır, hafif ateşte, kendi buharında pişirilir. Harlı ateşten sakımlmalıdır. Hamsi, sardalya, uskumru gibi siyah etli balıklar da buğulama yapılabilir. Ancak, buğulama için yumuşak etli, beyaz, fileto olmaya elverişli balıklar tercih edilmelidir.

Izgara:
Bu yöntemde ızgara biraz ısıtılmış ve hafifçe yağlanmış olmalı, ateş pek yakından gelmemelidir. Odun ateşinin alevi iyice sönmüş olmalıdır. Aksi takdirde balıklar kolayca yanar. Balıklar yağlı oldukları mevsimlerde ızgara yapılmalıdır.
200 grama kadar ağırlığı olanlar bütün, diğerleri ise dilimlenerek ızgara yapılmalıdır. İri balıklar bütün olarak ızgara yapılırken, iyi pişmeleri için yan tarafları sivri ve keskin bir bıçakla iki-üç yerinden derince ve sonuna kadar kesmeden çizilmelidir.
Balıkları, hoş kokulu ve lezzetli olmaları için ızgaraya koymadan yarım saat önce, limon suyu, zeytinyağı toz defne ye karabiber gibi Koku sağlayıcı bir karışıma bulayıp bekletmek yerinde olur.

Fırın:
Tepsi hafifçe yağlanır. İnce kıyılmış soğan ve maydanoz döşenir. Balıklar, ya da filetolar üzerine yerleştirilir. Tuz, biber serpilir. İstenirse, limon dilimi, ya da limon suyu kullanılır. 1 fındık büyüklüğünde tereyağı, ya da margarin konur. 20-30 santimetre büyüklüğündeki balıklar sıcak fırında 6-7 dakika içinde pişerler.
Fırında kâğıt paketler içinde yapılacak pişirmelere gelince; temizlenmiş ve ızgarada olduğu gibi tat katıcı bir salamurada dinlendirilmiş balıklar, zeytinyağı, limon ve bazen sebze ilaveleriyle parşömen, ya da alüminyum kâğıtlara sarılarak hepsi bir arada, ya da tek kişilik paketler halinde pişirilir. Paketlemede kullanılacak kâğıtları hafif yağlamak ve sardıktan sonra bir kaç yerinden iğne ile delmek uygun olur.
Balıklar önceden haşlama, ya da buğulama yapılarak pişirilip fırına alınacaksa, beşamel, morney veya domates sosuyla kaplanır. Üzerine, rendelenmiş kaşar ya da gravyer peyniri serpildikten sonra, ateşe dayanıklı cam-porselen kaplarda sadece üstten 5-10 dakika kızartılarak "gratine" edilirler.

Bunlardan başka, su ürünlerine balık tencerelerinde, güveçte, tepsilerde sebze karışımlarıyla gerek fırında, gerekse ocak üzerinde, suyla "yahni" tarzında pişirme yöntemi de uygulanabilir.

Kızartma:
Dilimlenmiş, filetolara ayrılmış, ya da bütün olarak temizlenmiş küçük balıklar önceden kızdırılmış bol yağ içinde kızartılır. Kızartmanın, mısırözü, ayçiçek gibi bitkisel yağlarla yapılması daha uygundur. Zeytinyağı yüksek ısıda yanar. Yanan yağlarda ise zehirli bileşikler oluşur.
Kızartma kabının derin ve kızaracak parçaları alacak kadar geniş olması gerekir. Örneğin bir kilo balığı iki defada alacak kadar geniş olması uygundur. Dibi düzgün, ağır ve iyi cins metalden yapılmış olan derin yayvan kenarlı kaplar tercih edilmelidir. Kızartılacak balık tuzlanıp, hafifçe una bulundaktan sonra kızgın yağa atılır. İyi bir kızartma yapabilmek ve güzel bir renk oluşturmak için, balıkları süte batırdıktan sonra unlamalı ve fazla unları silkelemelidir. Bundan başka, köpürtülmüş yumurtaya ya da "kızartma bulamacı"na da bulanarak kızartma yapılır.
Kızartma ortadan biraz fazla ısıda yapılmalı, 3-5 dakikada bir etlerin iki yüzeyi çevrilerek sürdürülmelidir. Kızaran su ürünleri, delikli düz kaşıkla süzdürülerek, emici özelliği olan kâğıt yayılmış bir kaba ve birkaç dakika sonra da dantel kâğıt yayılmış dağıtım tabağına alınır. Maydanoz yapraklan ve limon dilimleriyle süslenir. Bu arada hazır sözünü etmişken, genel bilgiler köşemiz içinde kızartma bulamacının tarifiyle malzemesini de sunalım:
Bir çanağa unu koyup azar azar karıştırarak su ekleyin. Tuz, zeytinyağı ve yumurta sarısını koyarak iyice karıştırın. Kullanacağınız zaman önceden ayrılmış olan yumurta akını kar haline getirip karışıma katın. Balığa tuz ve biber ekip bulamaca batırın, kızgın kızartma yağında üçer dakika her iki tarafını kızartın. Malzemesine gelince: 2 kahve fincanı un, 1 çay bardağı süt, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 adet yumurta, 1 fiske tuz kullanın.
Kızartmalar, bol kızgın yağda yapılabileceği gibi, az kızartma yağı, yada tereyağıyla balıklar tuzlanıp süte batırıldıktan sonra hafifçe unlandıktan sonra da yapılabilir.
Az yağla, özellikle tereyağıyla yapılan pişirme çok eskilerden beri uygulanan bir yöntemdir. Türk mutfağında kısaca; "Tava" olarak adlandırılır. Sağlığa en uygun biçimde yapılabilmesi için, yağı yakmamaya, ısıyı iyi ayarlamaya ve her iki tarafı da pişirmekle birlikte fazla kızartmamaya özen göstermelidir. Tava balıklar da dağıtım tabağına alındıktan sonra, üzerlerine, kızdırılmış tereyağına ince kıyılmış maydanoz ve lihıon suyu karıştırılarak gezdirilip servis edilebilir.
Yağlı balıkları, ya da mevsimlerinde özellikle yağlanmış olan balıkları yağda kızârtmama-lıdır. Kalkan, levrek, barbunya, hamsi, yayın, tekir, palamut, mercan gibi balıklar, az yağlı oldukları mevsimlerde bu yöntem uygulanarak pişirilirler.



Balıkları Pişirme Metodları

maya
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 01.11.2007
Mesajlar: 48
Şehir: Konya
Kısa URL: https://ml.md/lc18994
Gönderme Tarihi: 01.Kas.2007
2,532 defa indirildi / yazdırıldı




1- Haşlama, Haşlama ikiye ayrılır:
a) Suda haşlama
b) Buğu ile haşlama
2- Yağda tavada pişirme (Kızartma)
3- Izgara yapma.
4- Sebze ve yağ karışımında pişirme (Pilâkiler).

HAŞLAYARAK PİŞİRME
1) Suda haşlama: Kefal, Levrek gibi büyük balıklar aşağıda tarif edildiği gibi haşlanarak lezzetli, sindirimi kolay yemekler yapılır.
Balık haşlanırken ağır kokusunun gitmesi için çeşitli sebzeler ve az miktarda su konarak ballığın büyüklüğüne göre 15-20 dakika ateşte kaynatarak balığı haşlamak lazımdır. Bu esnada mümkünse suyunu da çektirmek gerekir. Haşlama yapılırken tencerenin kapağını biraz açık bırakmak gerekir. Kokunun çıkması için.
2) Buğu ile haşlama: Bu tip haşlamalar «Balık haşlama» tenceresi denen özel kaplarda yapılır. Balık temizlendikten sonra tencerenin ızgara kısmına konur. Tencereye su ve diğer sebzeler konup kaynatılır. Kaynayan suyun buharında balık pişinceye kadar bırakılır.

YAĞDA PİŞİRME (Kızartma)
Sindirimi, kolay, lezzetli bir balık tavası yapmak için yağsız balık tercih edilmelidir. Yağlı balık kızartıldığı takdirde sindirimi güçtür. Kızartma işlemini derin bir kapta ve bol yağda yapmalıdır.
Balığı düzgün kızartmak için mutlaka üzerini kaplamak lazımdır.
Kaplama yapacak gereçler şunlardır:
Un, Yumurta, Galete tozu, (Ayrıca Un ve Yumurta karışımı sulu bulamaçtan yapılır.)

IZGARADA PİŞİRME
Izgara yapmak demek doğrudan doğruya ateş üzerinde kızartmak demektir. Diğer bir ismiyle kuru hararette pişirmektir. Daha ziyade yağlı balıklar ızgara yapmağa elverişlidir.
Izgara yaparken balık temizlenir, yıkanır, tuzlanıp biberlendikten sonra biraz zeytinyağı dökülerek balıklar yağlanır. Böylece ızgaraya yapışmasını da önlemiş olursunuz.







Balıkları Pişirme Metodları Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları



(3 adet Balıkları Pişirme Metodları 129,874 defa bakıldı)

1 2 3

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort