Kısa URL: https://ml.md/lc111964
Gönderme Tarihi: 10.Ekm.2015
3,818 defa indirildi / yazdırıldı
Pilav Türk mutfağında önemli bir yer tutar. Türkiye pirinç yetiştirmeye elverişli bir coğrafyadadır. Samsun'un Terme ilçesinde yetişen baldo türü pirinçlerden de çok lezzetli pilavlar hazırlanır ama bunu pek azımız biliriz. Bu pirinci tanımak için Has pirinç müessesinin sahibi Abdullah Enver Sarıal Beyle Terme pirinci hakkında küçük bir söyleşi yaptık.
BA Sanıyorum pirinç yetiştirmek meşekkatlı bir bir çalışma öyle mi?
AS Hemde nasıl.
BA Başından itibaren pirinç tarımı nasıl oluyor anlatırmısınız?
AS Nisan ayından Haziran başına kadar ekim yaparız. Tabi herşeyden önce sulak bir bölgeye dikilmesi gerekir. Başak verdikten sonra ve gerekirse hasattan kısa süre önce ilaçlamak gerekir. Eğer çıkarsa yabani otlarının da temizlenmesi gerekir. Ayrıca pirinç tarımı çok masraflıdır. Biz kesim deriz, 1 kesim yaklaşlık 4 dönümdür. 1 kesimde pirinç yetiştirmek için yaklaşık 1500 lira gibi bir masraf yaparız.
BA Bir kesimden kaç kilo pirinç elde edilebiliyor?
AS Yılına göre değişiyor ama bu sene 3 ton kadar pirinç elde ettik. Gördüğünüz gibi pirinçler kabuklu olarak hasat edilir buna "çeltik" denir. Sonbahardan itibaren hasat başlar Ekim ayı sonuna kadar devam eder. Daha sonra fabrikaya gönderilir, fabrika kabuklarını ayıklar ve büyüklüğüne göre kategorize eder.
BA Paketlerin üzerinde "fotoselli" yazıyor, bu ne demek?
AS İçinde taş ya da herhangi bir yabancı madde bulunmayan ayıklanmış pirinç denir.