Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Osmaniye ili genelinde yemek ve yiyeceklerin hazırlandığı mekânlara mutfak, ocaklık gibi isimler verilmektedir. Evin içinde ve dışında olmak üzere iki çeşit ocak bulunur. Evin içerisindeki ocakta günlük yemekler yapılırken pişirilmesi uzun süren yemekler dışarıda ateş üzerinde yapılır.
Yiyeceklerin ve tahılların saklandığı yerlere kiler, ambar gibi isimler verilir. Yüklüklerin gözünde yer alan tahta ambarlara arpa, mısır (darı), un vs. boşaltılır.
Tahılları elemek için kullanılan geniş gözlü eleğe sarat adı verilir. Daha ince olanlarına halbur denir. Yarma yapmak amacıyla buğdayın içinde dövüldüğü taştan yapılan çukura soku taşı adı verilir. Tahıllar dibek içerisinde dövülür.
Kuru yiyecekler bez torba içerisinde muhafaza edilmektedir. Tereyağı, bal, pekmez gibi yiyecekler hamzan adı verilen saklama kapları içerisinde muhafaza edilmektedir.
Düğün yemeklerinin yapıldığı kazanlara don kazanı adı verilir. Bunun içerisinde genellikle sulu yemekler yapılmaktadır. Daha küçüğüne küpeli kazan adı verilir. Mağsere adı verilen bakır leğenlerde pilavlar pişirilir. Bunun içerisinde ayrıca pekmez ve nar ekşisi de yapılmaktadır.
Su, ayran, şerbet gibi içecekler; satır, çitil, çam bardağı, bakır bocit, teşt içerisinde muhafaza edilmektedir. Bardak yerine bakır tas kullanılır.
Hayvan derisinden yapılan tuluk içerisinde su, pekmez ve yağ saklanır. İnek sağılan kaplara helke, sahan tası denir.
Kaşıklar hartlap (sandal) ağacından yapılmaktadır. Mutfaklarda kaşıkların konduğu bölmelere kaşıklık adı verilir. Düğün yemeklerini karıştırmaya yarayan büyük alete depki adı verilir. Çomça, çömçe, kepçe, kevgir yemekleri karıştırmak ve tabağa almak için kullanılır.
Önceleri bakır tabaklar kullanılırken daha sonra krom ve melamin tabaklar çıkmıştır. Bakır tabaklara sahan adı verilir. Mutfak gereçleri kaplık adı verilen rafa dizilir.
Ekmek yaparken zemine iteği adı verilen dokuma örtü serilir. Yufkanın açıldığı tahtaya ekmek tahtası, daha küçüğüne bazlama tahtası adı verilir. Ekmeğin çevrildiği alete evraaç, garağ gibi isimler verilir.
Yemekler sini ile sofraya getirilir. Bez sofra ve tahta sofra üzerinde yenir.

|