|
|
Meme Kanseri |
|
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 47 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc19833
Gönderme Tarihi: 09.Arl.2007
2,118 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kaynak: Büyükşehir Ankara
Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olan meme kanseri, son yıllarda kadınların korkulu rüyası haüne geldi. Yaklaşık her 9 kadından birinin meme kanserine yakalanıyor olması ise bu korkuyu daha da artıyor.
Özellikle 40 yaş üzeri kadınlarda daha sık görülen meme kanserinin erken teşhis edilmesi durumunda, tedavinin mümkün olduğunu belirten Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Doktorlarından Prof Dr. Ercüment Tekin, Meme kanseri teşhis ve tedavi yöntemleri en gelişmiş hastalıklardan biridir ve ülkemizde tedavisi de en ileri düzeyde yapılmaktadır dedi. Kanser hastalıklarında erken teşhisin tedavi aşamasında çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Ercüment Tekin'in, meme kanseri hakkında sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
Kanser ve meme kanseri nedir?
Kanser, vücudun herhangi bir yerinde hücrelerin, 'kontrol edilemeyen' çoğalmasıdır. Meme kanserinde de memeyi oluşturan hücreler, gereksiz yere hızla çoğalmaya başlar, memede kitle oluşturur, bu hücreler meme dışına yayılabilir ve gittikleri yerde çoğalmaya devam ederek, hayatı tehdit eden sonuçlar doğurur. Genel olarak bu bir kadın hastalığıdır. Ama erkeklerde de nadiren görülmektedir.
Meme kanserinin belirtileri nelerdir?
Meme kanserinin çok basit ve her kadının muayene edebileceği veya gözle görebileceği belirtileri vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz; Memede ele kitle gelmesi ki en sık görülen belirtidir. Ağrı: Meme kanserinde ağrı sık görülen bir şikayet değildir ancak ağrıyan kitle, kanser değildir düşüncesi de yanlıştır. Memede büyüme, meme başında veya derisinde çekinti: Meme kanseri meme cildini içeri doğru çekerek gamzeleşmeye neden olabilir. Tümör meme başına gelen kanalları tuttuğunda ise meme başı içeri doğru çekilebilir veya yer değiştirebilir. Meme başından akıntı. (iyi huylu hastalık da olabilir) kanserin belirtisi olarak karşımıza çıkabilir. Meme derisinde kızarıklık, kaşıntı, ekzema ile meme derisinde ülserler ve yaralar.
Meme kanseri kimlerde daha sık görülür ve risk faktörleri nelerdir?
ileri yaş, yani 40 yaş sonrası meme kanseri olma riskini arttıran bir unsurdur. Ama 20 yaş altında da nadiren görülebilir. Genetik yatkınlık, birinci derece akrabasında meme kanseri olması. Bu kişiler daha erken yaşlarda ve daha sık meme kanserine yakalanmaktadır. Bir memesinde kanser olanlarda diğer memede kanser olma riski artmaktadır. Erken yaşta ilk adet görme ve geç menopoza girme. Doğurmamış olmak veya ilk doğumu ileri yaşta yapmak. Beslenme, özellikle hayvani gıdaları ve yağları fazla tüketmek. Alkol, sigara ve şişmanlık meme kanseri riskini arttıran en belirleyici etmenlerdir.
Erken tanı için ne yapabilirim?
Her kadın 20 yaşından itibaren kendi kendini muayene yapmayı bilmeli ve ömür boyu sürdürmelidir. Ayda bir kez ve adet bitiminden 4-5 gün sonra kadınlar kendini muayene etmelidir. Kişi sert bir zemine yatarak sağ eliyle sol, sol eliyle de sağ memesini daha sonrada koltuk altını kontrol etmelidir. Kontrolde parmak uçlarıyla göğsünde sert bir kitle olup olmadığına bakmalıdır. Gözle görülen belirtilerinde ise meme başının içe çökmesi, meme ucundan akıntı gelmesi ki bu akıntılar kanlı, renksiz, sarı ise bu durum oldukça önemlidir. Ve hemen doktora başvurmalıdır.
Hiçbir yakınması olmayanlar ne yapmalıdır?
Yakınması olsun olmasın 40 yaşına gelen bir hanım, mutlaka meme ve kadın hastalıkları muayenesi için hekime başvurmalıdır. Her yıl mutlaka mamografi ve gerektiğinde meme ultrasonografisi yaptırmalıdır. Bu sayede yukarıda anlatılan belirtiler oluşmadan meme kanseri çok erken belirlenebilir ve en iyi şekilde tedavi edilebilir.
|
|
Meme Kanseri Tarifleri Sağlık Konuları
|
|