Muğla Valiliği
7-8 yemek kaşığı kuru tarhana
1 çay bardağı varsa et suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan (zorunlu değildir)
1 su bardağı kuru börülce ya da kuru fasulye.
3-4 adet kuru kırmızı biber
1 yemek kaşığı salça
2 adet domates
3-4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
Kırmızı/renkli tarhana çorbasında, akşamdan sadece börülce suya yatırılır çünkü zaten kuru tarhana öğütülmüş halde olduğundan soğuk suda çabuk çözünür. Pişirmek için derin bir tencerede zeytinyağı ısıtılır. Rendelenmiş soğan ve domates, salça, toz kırmızı biber yağda kavrulur. İçine soğuk su, börülce, tarhana, kuru biber ve varsa et suyu eklenir. Çorba kaynayana kadar karıştırılır. Bir-iki taşım kaynaması yeterlidir. İndirmeden önce içine ezilmiş sarımsak katılır. 15-20 dakikada hazır olur. Bu çorba, göcesine daha önceden eklendiği için soğan, domates ve salça katılmadan sadece börülce ile de pişirilebilmektedir.
Servis ederken yanında bazlama veya mısır ekmeği ile turşu iyi gider.
Not: Kış hazırlıkları kapsamında sonbaharda yapılıp kurutulan tarhana/tarana ile hazırlanan tarhana çorbası, geleneksel mutfağın vazgeçilmez seçeneklerinden biridir. Genel itibariyle kuru tarhananın iki çeşidi vardır.
Birincisi, tarhana otu, yoğurt ve göce/buğday yarması ile yapılan ak tarhana, koca tarhana, Muğla tarhanası ya da topak/topan tarhana denilendir. Ak tarhana çorbası ana yemek şeklinde tüketilir.
İkincisi, göce/buğday yarması, yoğurt, nohut, fasulye, mercimek ile sade yağda kavrulmuş soğan, salça, domates ve biber sosundan oluşan, ekmek mayası da katılarak yapılan renkli/kırmızı tarhanadır. Bu tarhananın çorbası daha çok kahvaltıda tercih edilir. Her iki tarhanadan yapılan çorbaya da tarhana çorbası denilmekle birlikte tarhana aşı daha çok ak tarhana için kullanılan bir ifadedir.
|