Kışın altı ay geceyi yaşayan, yazın ise tam tersi şekilde neredeyse hiç güneş batmayan bu ülkelerde beslenme alışkanlıkları da mevsimsel olarak oldukça değişiklik göstermektedir. Çok soğuk olan karanlık kış günlerinde başta bira olmak üzere alkollü içecekler, vücudu kuvvetlendirecek et ve yağlı gıdalar yoğun olarak tüketilmektedir. Öğünler arasında en çok önem verileni akşam yemeğidir. Kahvaltılarda kurabiye, süt, yağ ve reçel ile az miktarda ekmek tüketilir. Öğle öğünlerinde ise genelde sandviçler yenilir. Akşam yemeği altı civarında tüm ailenin bir araya geldiği veya dostlarla yenilen önemli bir öğündür. Sıcak bir çorba ile başlanan akşam yemeği, balık veya bir et yemeği ile devam eder. Tatlı her zaman bulunmaz. İskandinav Mutfağında sıcak yemek bir günde sadece bir kere tüketilir.
Danimarkalılar ekmeği sadece kahvaltıda tüketirler. Kahvaltıda en çok tercih ettikleri şey, reçeller sürerek yedikleri "Wienerbrod"dur. Yine bol malzeme ve garnitürlerle süslenen "smørrebrød"lar da ekmekle hazırlanan favori yiyeceklerindendir.
İsveçliler günde üç öğün yerler. Sabah kahvaltısı bu ülke insanları için pek önemli değildir. Önemli öğünler öğle ve akşam yemekleridir. Kahvaltıda ekmekle birlikte kahvaltılık gıdalar tüketilmekte ve kahve içilmektedir. İsveç göl ve nehir zengini olduğu için kahvaltıda bile balıklı tariflere rastlamak mümkündür. Sosa yatırılmış alabalık, somon ve bunun gibi çeşitli tatlı su balıkları en çok tercih edilen kahvaltılıklardır. Ancak kahvaltı sofralarında tatlı da hiç eksik olmaz. Üzümlü ekmek üzerine yaban mersini reçeli İsveç kahvaltılarının vazgeçilmezlerindendir. Öğle ve akşam öğünlerinde ekmek yerine patates yenilir. Öğle yemeği evde de dışarıda da yenilse daima sıcak yemekler tüketilmekte ve et, balık ve sebzelerden oluşmaktadır. Akşam yemeği ise genellikle ekmek, peynir, salamura "hareng" ve salam çeşitlerinden veya köfte, herhangi bir et yemeği ve patatesten oluşan tek yemektir.
Finlandiya'da haşlanmış patates ve karnabahar ile kaşar peyniri hemen hemen her öğün tüketilen yiyeceklerdir. Kahvaltının pek önemsenmediği Finlandiya'da balık öğle ve akşam öğünlerinde farklı şekillerde yer alır.
Rus Mutfağında kahvaltıda süt, siyah çay, kahve ve meyve suları içilmekte; Rus yumurtası ile havyar yenilmektedir. Öğle yemeği Ruslar için oldukça önemlidir. Bu yüzden genellikle öğleden sonra dört gibi yenilen bu yemek çoğu kişinin iş bitimine denk gelir. Ruslar yemeklerine çorba ile başlarlar ve devamında genellikle et yerler. Hava soğuk olduğu için günlük enerjilerini zengin et yemekleriyle karşılarlar. Et yemekleri genellikle kuzu etinden yapılır.
|