Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Burdur Yemekleri > Herse (Kıbrıs) (1 adet - 51,346 defa bakıldı)

Herse (Kıbrıs)


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Marmara Yemekleri
Ege Yemekleri
Akdeniz Yemekleri
Adana Yemekleri
Antalya Yemekleri
Burdur Yemekleri
Hatay Yemekleri
Isparta Yemekleri
Kahramanmaraş Yemekleri
Kıbrıs Yemekleri
Mersin Yemekleri
Osmaniye Yemekleri
İç Anadolu Yemekleri
Karadeniz Yemekleri
Doğu Anadolu Yemekleri
Güneydoğu Anadolu Yemekleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Herse (Kıbrıs)

Göksen
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647
Şehir: Adana
Kısa URL: https://ml.md/lc106184
Gönderme Tarihi: 24.Mar.2015
2,751 defa indirildi / yazdırıldı




KKTC'de İmgesel Yemekler
Doğu Akdeniz Üniversitesi


Tavuk eti
Aşurelik buğday
Soğan
Tereyağı
Limon
Tuz
Su

Öncelikle herse yemeği yapılmadan bir gün önce kullanılacak buğday, yıkanır ve yumusaması için suda bekletilir. Tavuk, yıkanıp temizlendikten sonra üzerinde limon gezdirilir veya limon suyuna batırıldıktan sonra haslanır. Dyice pisen tavuğun derileri ve kemikleri ayrılır. Tavuk küçük küçük didiklenir. Tencerede kalan tavuk suyu içerisine, soğanlar ince ince doğranır ve hemen ardından bir gün önce suda bekletilen buğday tuzlanarak tencereye konulur. Tavuk suyunun miktarına göre su eklenerek pismeye bırakılır. Buğdayın iyice pismesi için tencereye konulan suyun, buğdayların üzerini örtmesi gerekir.
Eğer buğdaylar pismemiş ise, tencereye sıcak su ilave edilebilir. Buğdaylar pisince, içerisine daha önceden didiklenen tavuk etleri eklenir ve pilav kıvamına gelinceye kadar beklenir. Son olarak da tencerenin içine tereyağı ilave edilir ve uzun bir kasıkla buğday ile tavuğun iyice karısması için sürekli karıstırılır.

Not: Herse yemeğinde genellikle tavuk eti kullanılmaktadır. Ancak kuzu ve dana etiyle de yapmak mümkündür.
Herse, Kıbrıs’ta islenmiş (dövülmüs) buğdaya verilen bir isimdir. Halk arasında bu buğday çesidi “asurelik buğday” olarak bilinmektedir. Anadolu’nun çesitli yerlerinde genel adıyla “keskek”, yöresel isimleriyle de “dövme” ya da “ dövme pilavı” olarak karsımıza çıkan KKTC’deki adıyla “herse”; içinde türlü türlü inanış ve gelenekleri barındırmaktadır. Farklı yerlerde farklı isimlerle karsımıza çıkan bu yemek, inanış ve gelenekler bakımından birbirine çok benzemektedir. Büyük kazanlarda yapılması, toplu olarak yenilmesi, kutlamalarda, törenlerde, senliklerde hazırlanması, hersenin ve Anadolu’daki adıyla keskeğin ortak ve en büyük özelliğidir.
Kıbrıslılar için herse, bir kutlamanın, yani ortak bir sevincin ürünüdür. Bayram, nisan, düğün gibi özel günlerde yapılmaktadır. Eğer herse yapılıyorsa bilirler ki; ya mutlu bir olay kutlanacaktır ya da yakın dostları, akrabaları ile beraber olacaklardır.
Kıbrıs’ta nisan ayının ikinci haftası, baharın gelisini kutlamak için ‘herse günü’ düzenlenmekte ve tanıdık-tanımadık herkes bir araya gelerek bu günü festival havasında geçirmektedir. Hersenin temel maddesinin buğday olusu, bu geleneklerin pek çoğunu açıklayıcı niteliktedir. Buğday, arkaik dönemden günümüze kadar bereketin sembolü olarak kabul edilmistir. Dolayısıyla bu yemeğin düğün, bayram gibi sevinçli günlerde bol miktarda yapılarak herkese dağıtılması, buğdayın belirtilen özelliğiyle iliskilendirilebilir.
Herse geleneği, bugün Kıbrıs’ta hala sürdürülmeye devam etmektedir. Özellikle Kıbrıs’ın Baf yöresinde herseye olan ilgi artmaktadır.
Ayrıca hersenin hazırlanısı kaynak kisiden edinilen bilgilere göre, düğünlerde özel merasimler esliğinde su sekilde olmaktadır:
Köy düğünlerinde hersenin yapılısı bir hayli uzun ve zahmetli olmaktadır. Düğünün ikinci günü, düğün sahibinin maddi gücüne göre değisen miktarda çuvallarca buğday alınarak, -Türkiye’deki bazı bölgelerde ise, düğüne gelen davetliler kendi maddi olanaklarına göre taslarla ya da çuvallarla düğün evine buğday getirir -ağaçtan oyulmuş teknelere (genelde ceviz ağacı) konulur ve üzeri beyaz veya kırmızı örtülerle örtülür. Daha sonra buğday davul, zurna ve davetliler esliğinde köy değirmenine götürülür. Köyün kadınlarının el birliği ile teknelerdeki buğday ıslatılır, kabuğundan ayrılır. Köyün erkeklerinin yardımı ile değirmene dökülen buğdaylar öğütülerek tekrar teknelere konulur ve yine davul zurna esliğinde düğün evine götürülür. Buğday düğün evine getirildikten sonra orada yaslı kadınlar tarafından son bir kere daha eselenir, kalan kabuklar buğdaydan ayıklanır. Daha sonra pek çok sayıda kazan düğün evine getirilir, buğdaylar içlerine dökülür ve üzerine bol su ilave edilir.
Akabinde köyün genç erkeklerinin yaptığı tastan ocaklara konulup, altı yakılır. Buğday suyunu çektikçe su konulmaya devam edilir. Herse, kazanlarla atese verildikten sonra, aynı anda evin önünde koyun veya keçi kesilir. (Eğer herse evde günlük yemek için yapılacaksa tavuk eti de kullanılabilir) Kesilen koyun ve keçilerin etleri, köydeki erkeklerin el birliği ile parçalara ayrılıp, kazanlara atılır.
Komsu ya da tanıdıklardan herse yapmayı iyi bilen bir kadın, düğün sahipleri tarafından düğün yemekçisi olarak görevlendirilir. Herse piserken hiç karıstırılmaz, sadece suyu bittikçe kapağı aralanıp azar azar su ilave edilir. Bu arada tuzunun dökülmesi de ihmal edilmemelidir. Herse kazanı, atese ekseriyetle öğleden sonraları konulur. Pismesi en az on saat sürer. O gecenin sabahı ancak herse pismiş olur.
Herse pistikten sonra tekrar ağaç teknelere konulur ve köyün kadınları tarafından el birliğiyle özenle çırpılır ( karıstırılır ). Çırpmak için özel büyük tahta kasıklar kullanılır. Etler kazana atılırken kemiklerinden ayrıstırılmadan atılır ve bu çırpma islemi sırasında et piserken iyice yumusadığı için, etin kemikleri de özenle ayıklanır. Herseyi, köyün kadınları sırayla saatlerce çırparlar. Bu sırada hem kemikler herseden ayrılır, hem de buğday ile et iyice özdeslesir. Etlerin kazanın dibine konulması halinde, uzun bir süre karıstırmaya gerek kalmayacaktır. Herse ancak ertesi gün yenilebilecek kıvama gelir. Bunun sebebi, et ile buğdayın birbirinden ayrılmayacak kadar pisirilmesi ve muhallebi kıvamına gelinceye değin saatlerce çırpılmasındandır. Daha sonra herse topraktan yapılmış taslara konulur ve hasırlardan islenmiş (Kıbrıs ağzında sesta denilen büyük tepsinin üstünde) toprak taslarda köyün genç kızları tarafından davetlilere dağıtılır.
Ancak günümüzde herse, yukarıda anlatılan eski düğünlerdeki usule göre değil, hersenin daha erken pisebileceği bir usulle yapılmaktadır. Tavuk önceden günümüz teknolojisine uygun düdüklü tencerede haslanırken; buğday marketlerden alınıp, önceden ıslatılır. Normalde tencereye bütün olarak atılması gereken tavuk erken pismesi için büyüklüğüne göre iki veya dört parçaya bölünür. En fazla iki saatte tadılmaya hazır olur.
Kıbrıs’ta insanların bir kusur islediklerinde, yersiz sözler sarfettiklerinde onları kınamak amacıyla “ yediği herseye bak hele ” tabiri kullanılmaktadır. Yine “ Hersesiz düğün, yağıssız kısa benzer ” ifadesi, herse yemeğinin Kıbrıs Türk halkının yasamın her alanıyla ne kadar iç içe olduğunun birer kanıtıdır.










Herse (Kıbrıs) Tarifleri Burdur Yemekleri

Adana Mutfağı
Ağrı Mutfağı
Adıyaman Mutfağı
Afyonkarahisar Mutfağı
Aksaray Mutfağı
Amasya Mutfağı
Ankara Mutfağı
Antalya Mutfağı
Ardahan Mutfağı
Artvin Mutfağı
Aydın Mutfağı
Balıkesir Mutfağı
Bartın Mutfağı
Batman Mutfağı
Bayburt Mutfağı
Bilecik Mutfağı
Bingöl Mutfağı
Bitlis Mutfağı
Bolu Mutfağı
Burdur Mutfağı
Bursa Mutfağı
Çanakkale Mutfağı
Çankırı Mutfağı
Çorum Mutfağı
Denizli Mutfağı
Diyarbakır Mutfağı
Düzce Mutfağı
Edirne Mutfağı
Elazığ Mutfağı
Erzincan Mutfağı
Erzurum Mutfağı
Eskişehir Mutfağı
Gaziantep Mutfağı
Giresun Mutfağı
Gümüşhane Mutfağı
Hakkari Mutfağı
Hatay Mutfağı
Iğdır Mutfağı
Isparta Mutfağı
İstanbul Mutfağı
İzmir Mutfağı
Kahramanmaraş Mutfağı
Karabük Mutfağı
Karaman Mutfağı
Kars Mutfağı
Kastamonu Mutfağı
Kayseri Mutfağı
Kıbrıs Mutfağı
Kırklareli Mutfağı
Kırıkkale Mutfağı
Kırşehir Mutfağı
Kilis Mutfağı
Kocaeli Mutfağı
Konya Mutfağı
Kütahya Mutfağı
Malatya Mutfağı
Manisa Mutfağı
Mardin Mutfağı
Mersin Mutfağı
Muğla Mutfağı
Muş Mutfağı
Nevşehir Mutfağı
Niğde Mutfağı
Ordu Mutfağı
Osmaniye Mutfağı
Rize Mutfağı
Sakarya Mutfağı
Samsun Mutfağı
Siirt Mutfağı
Sinop Mutfağı
Sivas Mutfağı
Şanlıurfa Mutfağı
Şırnak Mutfağı
Tekirdağ Mutfağı
Tokat Mutfağı
Trabzon Mutfağı
Tunceli Mutfağı
Uşak Mutfağı
Van Mutfağı
Yalova Mutfağı
Yozgat Mutfağı
Zonguldak Mutfağı


(1 adet Herse (Kıbrıs) 51,346 defa bakıldı)


lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort