Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan
1 keçi cigeri
100 g kuyruk
4-5 tane domates
6-7 tane yesilbiber
1 yemek kasıgı tuz, biber
Keçinin eti ve sakatatı koyundan ve danadan daha lezzetli olur. Ciger kusbası dogranır. Cigerler ne çok büyük,ne de çok küçük olmamalıdır. Büyük dograndıgında cigerin yüzeyi piser ama içi çiğ kalır. Küçük dograndıgında ateste kavrularak yanar.
Dogranan cigerler bol su ile yıkanarak süzekli bir kaba alınır.
Cigerin yanı sıra kuyruk dogranır. Sonra iki ciger bir kuyruk... olacak sekilde sislere dizilir. Kuyruk az olursa cigerler piserken kurur.
Sise dizilen cigerler mangal atesinde pisirilir. Yarım pistiginde tuz-biber atılır. Sonra istenildigi kadar pisirilir.
Cigerlerin yanı sıra genellikle yesilbiberle domates de sislere dizilerek pisirilir. Eger yesilbiberle domates pisirilecekse, önce bunlar pisirilir, sonra cigerler pisirilir.
Pisen ciger kebapları tabaklara alınarak servis yapılabilecegi gibi, eksi külüyle hazırlanan pervaz konarak ekmek arası da yapılabilir.
Öteki kebaplarda da oldugu gibi, ciger kebabında da ayran, salata, kış tursuları, tere, maydanoz, turp gibi yesillikler bulundurulur.
Not: Ciger kebapçılıgı Kahramanmaras, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adana yöresinde ayrı bir sektör halindedir. Bu yörelerde her sokakta bir ciger kebapçısına rastlanabilir. Kahramanmarasta kelle ve cigerler o denli çok tüketilir ki kesilen canlı hayvanların sakatatları yeterli olmaz. Kimi zaman baska illerden sakatat getirilir. Ciger kebabı evlerde de yapılır ama ciger kebabını (lokantalardan çok) cigercilerden yemek gerekir.
|