|
|
Boşnak Mantısı Hakkında |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105952
Gönderme Tarihi: 16.Mar.2015
1,852 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Boşnak Mantısı ya da Bosna'da ki adıyla "Rebitca" hemen her Boşnak evinde hazırlanır. Boşnaklar Osmanlı hakimiyetine girdikten sonra daha rahat bir yaşam sürmeye başlar, ancak Osmanlının Balkanlardan çekilmeye başlamasıyla tekrar sıkıntılı günlere dönülür. Ekonomik sıkıntılardan dolayı Boşnaklar yeni yemekler keşfederler; Rebitcada bunlardan biridir. ilk ne zaman ortaya çıktığı bilinmese de, malzemenin azlığından yola çıkılarak kıtlık döneminde oluştuğu tahmin edilmektedir.
Rebitca nın anlamı Boşnakça da küçük balık demektir; ancak 1900lerde göçmüş, daha çok Balıkesir çevresinde yaşayan Boşnaklar bu kelimenin az, az bir şey anlamına geldiğini belirtirler.
Bu yemek hem Bosnada hem de Bosna dışında yaşayan Boşnaklar tarafından yapılmaktadır. ilk zamanlar içi boş olarak yapılan bu yemek ekonomik şartların düzelmesiyle etle zenginleştirilmiştir.
Türkiyede rebitca, sosyete mantısı olarak bilinmekte; restoranlarda da yapılmaktadır. istanbul Kozyatağındaki Ambiance adlı restoranın yemek listesinde de Sosyete Mantısı olarak yer almaktadır.
Boşnak Mantısı adıyla festivallere ve yarışmalara katılmış bir yemektir. Balıkesir lokantacılar, aşçı, köfteci ve benzerleri odası tarafından düzenlenen ve gelenek haline getirilmeye çalışılan yemek yarışmasına Boşnak Mantısı da katılmış ve yirmibir hamur işi arasından üçüncü olmuştur.
Yine Alaçatı Uluslararası Çocuk ve Gençlik Festivalinde farklı bir etkinlik olarak yemek yarışması yapılmış; Balkanlardan gelen göçmenlerin Alaçatı nüfusunun çoğunluğunu oluşturması sebebiyle yemekler arasında Boşnak Mantısı da yapılmış ve en lezzetli yemeklerden biri olarak seçilmiştir.
Ankaranın bir Boşnak köyü olan Fevziye Köyünde geleneksel olarak her yıl pita günleri düzenleniyor. Pita, Boşnakçada börek anlamındadır. Bu festivalde Türkiyenin çeşitli bölgelerinden ve Balkanlardan gelen Boşnakların halk oyunları ve gösterileri sergilenmektedir. Geleneksel Pita Günlerinde Pita nın yanında Boşnak Mantısı ve bunun yanında birçok Boşnak yemeği de gelen konuklara ikram edilmektedir. Bu sayede Rebitca ve Boşnak Mantısı kültür ve turizm açısından tanıtımı yapılarak unutulmamaya çalışılmaktadır.
Not: Rebitca Boşnakçada Rebitsa şeklinde telaffuz edilmektedir.
|
|
Boşnak Mantısı Hakkında Tarifleri Diğer Konular
|
|